Via Sancti Martini – Pot sv. Martina

Objavil , dne Jan 22, 2016 v 2016: Via Sancti Martini, Blog | Pošlji komentar

Martin Tourski, galsko-frankovski narodni svetnik, je bil rojen nekje okoli l. 316 v mestu Savaria (danes Szombathely).

Ko je njegov oče, ki je kot oficir za zasluge v rimski legiji, dobil posestvo v italijanskem mestu Ticinum (danes Pavia), se je z družino preselil tja.

S 15. leti je tudi sam stopil med legionarje in tudi postal častnik.

V Amiensu v Galiji (Franciji) se je njegovo življenje precej spremenilo, ko je z mečem prerezal svoj plašč na dve polovici in eno dal beraču, ki je trepetal v mrazu.

Takrat se mu je ponoči v sanjah prikazal Kristus, ogrnjen s tem plaščem in mu dal vedeti: vse, kar storite ubogim, storite meni.

Po tem obisku je zapustil vojaško službo, se dal krstiti in začel širiti vero.

Vrnil se je k staršem, ki so se medtem vrnili v Savario, krstil svojo mater in se vrnil v Italijo. Tu se je odločil za puščavništvo, nato širil vero, ter ustanavljal krščanske skupnosti in samostane.

Leta 371 so ga verniki in duhovniki v Toursu (Francija) izvolili za svojega novega škofa. Legenda pravi, da se je iz skromnosti pred skupnostjo, ki ga je povzdignila na ta položaj, skril v gosinjak, vendar so ga gosi z gaganjem izdale. Od tukaj je tradicija Martinove gosi.

Umrl je v starosti preko 80 let v Candesu l. 397. Njegovo truplo so prepeljali v Tours in ga 11. novembra (danes martinovo) pokopali. Ljudstvo ga je častilo kot svetnika in je eden prvih svetnikov-nemučencev, ki mu je cerkev priznala svetniško čast.

Po svetu je veliko cerkva posvečenih sv. Martinu. V Sloveniji jih je okoli sto.

Leta 2005 je Svet Evrope, pot ki vodi od Szombathelya do Toursa, razglasil za Evropsko kulturno pot, da bi tako predstavili spominska mesta povezana z življenjem in kultom enega najbolj priljubljenih svetnikov Evrope, svetega Martina.

Pot sv. Martina se začne na Madžarskem v Szombathelyu, Martinovem rojstnem kraju. Nadaljuje se v Sloveniji in obišče kraje povezane s sv. Martinom, od Domanjševcev, Martjancev, preko Maribora, Zreč, Šmartna v Rožni dolini, Šmartnega ob Paki, Ljubljane in Logatca do Italije. V Italiji vodi preko Pavie do vasice Candes-Saint-Martin v Franciji, kjer je sv. Martin umrl, ter preko Toursa, kjer je bil sv. Martin imenovan za škofa in kjer je v baziliki sv. Martina Tourskega tudi pokopan.


Pot je namenjena romarjem, pohodnikom, športnikom in tistim, ki imajo radi naravo in kulturno dediščino. Skupna razdalja med Sombotelom in Candes-Saint- -Martin preko Toursa je 2500 km, pot pa simbolno označuje Martinova stopinja.

Celotna pot bo uradno odprta letos.

Če želite še izvedeti kaj več o poti … saj veste … odpravite se po njej …

… ali pa mi lahko sledite po madžarskem in slovenskem delu poti.

Poskusil bom napisati kaj bodo moje oči videle in tudi kaj so hotele videti.

A pravo potovanje, edinstveno in skrivnostno, je tisto,
ki vsakomur od nas razkrije, del naše notranjosti, ki ostaja skrit …

Potem pa je vse drugače …

Odgovori