Camino 2016 – Camino Mozárabe Sanabrés
Dan #29: A Gudiña – Laza

Objavil , dne Maj 26, 2016 v 2016: Via de la Plata, Blog | Pošlji komentar

Noč je minila precej manj burno, ali hladno, kot sem pričakoval.
Nekaj preko 10 se nas je na kleoncu nabralo v tem zasilnem albergu.

Kot sem včeraj že omenil. A Gudina je startna točka za turistične pohodnike, če sem lahko nekoliko zloben. Na koncu koncev morajo tudi ti prehoditi teh obveznih 200 km in en meter. Nerodno je le to, da končajo hojo nekje okoli petnajstega kilometra in ti potem poberejo boljše postelje, to so oni spodnji pogradi. Ti pa potem, že skoraj omagan lezeš na zgornjo postelje. Tudi danes je tako. In tako bo najbrž do konca.

... Galicija ... še bolj zelena kot zelena

… Galicija … še bolj zelena kot zelena

Evo, malo jokanja je potrebno.

Enih petnajst dni se že videvam z Jozefom iz Linza. To je v Avstriji, da me spet ne bo kdo vprašal kje je to. Tako kot takrat, ko sem pisal o Shonni Tucker, kje je država Alabama. SMS sem zbrisal, naj ga ne skrbi.

... Mordor ... in Sauronov stolp daleč zadaj ... oko naju ni zaznalo

… Mordor … in Sauronov stolp daleč zadaj … oko naju ni zaznalo

Z Jozefom sva hodila ves dan skupaj, že od samega izhoda v A Gudini.
Ves dan sva hodila nekje na višini 1100 m, na koncu pa se spustila v dolino na slabih 500 m. Uf, je bilo kar naporno 1600 m gor in dol skupaj na 35 kilometrih. Ti Sanabrijski in Galicijski hribi niso kar tako. Kar pobirajo moč. Zadnje tri dni je že tako in do Santiaga se ne bo kaj bistvenega spremenilo okoli tega.

... deset minut prepozen za odhod domov ... danes

… deset minut prepozen za odhod domov … danes

Takoj ko se je zdanilo sem, tam daleč desno na hribu nad akumulacijskim jezerom Embalse das Portas (zajezena reka Rio Camba) zagledal, ogromen stolp. Takoj me je spomnil na Sauronov stolp v Mordorju. Ravno tako je izgledal, le Sauronovo oko se ni pojavilo.

Ko sem Jozefa spomnil na stolp in mu omenil da sva tako kot Frodo in Sam, ko sta v deset centimetrov debeli knjigi in tri dolge filme nosila glavni prstan na goro Pogube (Doom), me je samo debelo gledal. Potem sem mu pa moral do neskončnosti razlagati vsebino Gospodarja prstanov. A se ga ni nič prijelo. Jaz pa sem ves čas pogledoval desno nazaj in si končno oddahnil, ko naju Sauronovo oko ni več moglo videti.

Bi pa tudi Jozef na vse skupaj drugače gledal, v kolikor bi nama nasproti prišla ona fina bejba Galadriel (Kate Blanchet v filmu). Ampak ni.

Mordor je mimo ... sedaj samo Galicija

Mordor je mimo … sedaj samo Galicija

Sem pa v vsem obdobju Sauronovega stolpa imel intelektualno debato preko mailov (kaj bi brez maila v teh dneh?) z dečkom, ki vse ve. Ugotavljala sva kaj bi lahko to bilo. Njemu je bilo ceneje preganjati se po internetu.

Na koncu je bilo izoblikovano mnenje:
‘Lahko, da imajo ta stolp za elektriko skladiščit. Tisto iz veternic.’
Nisem rekel ne, ja in ne, ne.
Kako naj oporekam, če oba vse veva.

Sedaj sem sit in vi tudi.

Evo, še nekaj cvetk za konec.

Ha? ... Niso nedolžne višine ... globine

Ha? … Niso nedolžne višine … globine

crknjen pes na cesti? ... ne, ne ... samo siesta

crknjen pes na cesti? … ne, ne … samo siesta

sodobna tehnika ... koliko KM?

sodobna tehnika … koliko KM?

Odgovori