Na konec sveta – Prolog

Objavil , dne Jul 25, 2013 v Blog, Na konec sveta | 7 komentarjev

 Campus stellae ali po naše zvezdino polje, je mesto kjer je davnega leta 813 pastir iz Galicije opazil zvezdo, ki je sijala na neko polje. Tamkajšnji škof Teodomir  je dal raziskati to polje in odkrili so marmornato grobnico in napis na njej je razodel da tam počiva ‘Jakob, sin Zebedeja in Salome’. In kraj je dobil ime Compostela, kakor je komu ljubše, po campus stellae (zvezdino polje) ali po campus tellure (polje z grobiščem).

Danes pa ga poznamo pod imenom Santiago de Compostela (Santiago = sveti Jakob).

Tako nam pravi legenda.

Zgodovina pa pravi tudi drugače, tudi večkrat drugače.
V tistih časih so Iberski polotok obvladovali Arabci (emirat Cordoba), Asturijci (kraljevina Asturija) in Karolingi (Frankovsko cesarstvo).

Asturijski kralj Alfonz II (Alfonz čisti), je v maniri sodobnih oblastnikov izkoristil prisotnost te pomembne relikvije, ali pa jo morda kar sam ‘postavil’ v Compostelo, ki bi naj ljudstvu okrepila duha in dala moč pri obrambi krščanske tradicije pred večinskim islamskim prebivalstvom na polotoku. Nad Jakobovo grobnico je dal zgraditi svetišče s samostanom in menda postal prvi romar do tega svetega kraja.

Njegovemu zgledu so sledili drugi romarji iz drugih krajev polotoka in nato še iz preostale Evrope. Romanje v Santiago de Compostela je postalo enakovredno drugim dvema krščanskima romanjema v Jeruzalem in Rim.

Tako je še danes, 1200 let kasneje.

V prvih letih/stoletjih po odkritju grobnice je bila za romarje vsaka pot dobra. Glavno je bilo da se gre … in pride. In kot vse na tem svetu, se je tudi to spreminjalo in dopolnjevalo.

Tekom vseh teh let, se je glavnemu odseku romarske poti Camino Francés (francoska pot), ki se začne v kraju Saint-Jean-Pied-de-Port na meji med Francijo in Španijo in po 780 km prispe do Santiaga, pridružilo še več odsekov.

V Franciji do kraja Le Puy-en-Velay (voie du Puy), do kraja Vézelay (voie de Vézelay) in Pariza (voie de Tours).

V Španiji se na glavni odsek priključi več manjših odsekov kot so: ‘Srebrna pot’ (Via de la Plata) iz Sevilje na jugu Španije, ‘Severna pot’ od mesta Irun ob francoski meji, ‘Portugalska pot’ iz Porta, ‘Angleška pot’ (Camino Ingles), ki vsebuje potovanje iz Anglije po morju in nato v Španiji po kopnem.

Največ ljudi se odloči za tisto varianto iz Saint-Jean-Pied-de-Porta, ‘Camino Frances’. Vsi ostali ‘camini’ nudijo podobne stvari, morda še največ tistega kar ‘Frances’ nima (pre)več: samoto, ter so najbrž še najbolj podobni srednjeveškemu ‘caminu’ in težave pri iskanju prenočišč in hrane itd.

 

 

 

 

 

 

Pa tudi načini romanja/potovanja so se dopolnili. Danes se na poti preizkušajo na prvoten način – peš, s kolesi in ježo na konjih.

Leta 1985 je UNESCO vključil El Camino de Santiago (Jakobovo pot) med svetovno dediščino, ki poleg verske plati, dajejo poti še kulturni in zgodovinski pomen.

Eh

Sam bom tukaj poskusil nanizati svoje vtise s Camino Frances.
Vsak dan?
Vsak drugi dan …
… vsak … ?

Poglejte za kakšen dan ali dva …

Španski prijatelj, šahist, ki me čaka z ohlajenim vinom Tinto iz Rioje nekje ob poti, pravi da se v juliju in avgustu za to pot odločijo tisti z najhujšimi grehi. Vsi ostali si lahko termin izberejo prej ali kasneje.

Torej …
… zdaj veste zakaj grem.

7 komentarjev

 1. Avatar
  Timothy
  25.07.2013

  Milan, You are amazing man, chess player, and much more ..
  Good luck on your walk and take care.

  Timothy

  Odgovori
  • Anunnaki
   Anunnaki
   27.07.2013

   Thanks for the good wishes Timothy.
   I am afraid that our chess game was not so difficult.
   🙂

   Odgovori
 2. Avatar
  Bojan
  30.07.2013

  Miki
  Oba z zeno ti zeliva samo – zdrav in poln vtisov se vrni domov
  Bojan

  Odgovori
 3. Avatar
  D.K.
  31.07.2013

  Zdravo, Miki,

  Upam, da si v redu začel in da ni prevroče.

  Pozdravljamo te vsi v prodaji.

  Buon Camino.

  Odgovori
 4. Avatar
  Stane
  31.07.2013

  Vse najboljše na tvojem romanju, dobre noge in dobre čevlje ti želijo vsi Korošci.

  Odgovori
 5. Avatar
  Majda
  31.07.2013

  Milan, meni le to hodi po glavi….
  k..c gleda majdo, milana in tud vse druge……a kdo je Tisti, zaradi katerega milan j..e ježa in zaradi kogar (je in še, čeprav blažje) majdino telo občutilo tolk “pekla”.
  A se res ne da, nazaj DOMOV pridet bolj na mehk.

  majda ti želi le to (isto kot sebi!!! – nimaš nič protekcije, ker si tam jaz pa tle :)), da se na tej poti rešiš milana!!!

  ….a veš kako je , ko v skretu, ki nima vrat do tal, zagledaš noge (najbolj super je, če so bose, ker pol misliš, da si lohk prepričan, da je tam nekdo)…
  …evo, ko bo najbolj vroče, poglej kdo je v tvojih cipelah

  Odgovori
 6. Anunnaki
  Anunnaki
  01.08.2013

  Glede na tezave z netom se vsem naenkrat zahvaljujem.

  Odgovori

Odgovori