Na konec sveta – Epeisodia #1

Objavil , dne Avg 1, 2013 v Blog, Na konec sveta | Pošlji komentar

Vstajanje zgodaj.
Že zdaj je vroèe kot pred vrati pekla.
No, izkaže se, da je zunaj prav prijetno.
Iz kraja proti današnjemu cilju peljeta dve poti. Ena ‘izi’, èe je slabo vreme, druga pa menda fina. Grem tam, kjer gredo vsi, torej po oni, ki ni izi.
Ljudi je malo morje, za kak avtobus.
ZjutrajNo to pa ne bo dolgèas, èe jih bo toliko. Se pa po nekaj urah izkaže, da imajo tudi tukaj Šmarno goro – Vierge de Biakorri. Veèina jih gre tja. Naprej nas gre kakih deset komadov. Se ne da prešteti, ker se je tisti avtobus od zjutraj precej raztegnil.
Iz Saint-Jean-Pied-de-Porta (zdaj ni veè onega Baska in si lahko privošèim) preko že prej omenjenega Virge de Biakori, Col de Bentare, prekonajvišje toèke Col de Lepoeder (1437 mm) in potem dol do Roncesvallesa v Španiji. Izhodišèna toèka je na 169 metrih, pa raèunajte.
Pot preko teh prelazov so uporabljali žeKelti, potem pa še Napoleonove èete, ko je vkorakal v Španijo. Kaj mu je le bilo.
Danes je bila višinska razlika grozna, vroèina še bolj grozna. Na najvišji prelaz sem prišel tik preden bi izdihnil. Potem pa namesto da bi na vrhu izbral pot kjer piše ‘recomendato’ …  ne …  jaz grem po oni ki je krajša za 15 minut. Pa sem imel 1 uro in plus naše Komarèe navzdol.

Spanje sem dobil v samostanu v Roncesvallesu (6€), komaj sem se privlekel do postelje.
Samostan ima knjižnico (ni za javnost) in muzej (ta pa je). V muzej sem šel, pa ne zato, ker me je ob vseh mukah zamikala kultura. Ampak zato, ker sem na steni v recepciji videl fotografijo èudovite šahovske garniture. Šahovska garnitura ‘Ajedrez de Carlomagno’ je iz 14. Stoletja in je zaradi razdelitve igralnega polja poimenovan po Karlu Velikem. Podroben opis za šahiste sledi, ko bom doma.  Slike tudi nimam, ker sem telefon pustilv sobi. Pot po telefon in nazaj v muzej zaradi moj organizemni veè dopušèal.

Še dve stvari.
Zajeb… me presledek na tipkovnici – slavisti kar umirite se.
Druga stvar. Tisto Olympusovo kravo sem dal na dno nahrbtnika. Slike bodo,ko bodo, samo iz telefona. Krava pride ven, ko bodo boljši  èasi.

Odgovori